lørdag 25. september 2010

Pannekaker med god samvittighet - Logg

Pannekaker er ungenes favoritt. Leo spiser glatt fire pannekaker (stekt i liten panne), både med og uten syltetøy. Pannekaker er kanskje ikke det sunneste man kan servere barna, men det går an å servere det med god samvittighet. Eller, bedre samvittighet, i hvert fall.

Ved å bruke et egg eller to mer enn vanlig vil man tilføre mer sunt protein. Og halvparten av melet, og gjerne mer enn det også, kan glatt byttes ut med grovere mel. Fibra er et fantastisk melprodukt. Fullkornshvetemel som er helt finmalt, og som derfor ikke har verken klumper eller hele korn. Om jeg lager hverdagspannekaker til middag bytter jeg alltid ut rundt halvparten av melet med Fibra, og pannekakene smaker fantastisk! De blir også mer mettende. (Kan også med stor fordel brukes i vafler, pizzadeig og andre bakervarer.)

Jeg kutter også veldig ned på sukkeret. Søte pannekaker er dessert og skal serveres med iskrem. Middagspannekaker skal serveres med syltetøy, bacon og rømme (ikke nødvendigvis på en og samme pannekake, hehe) og trenger ikke være så veldig søte. En spiseskje eller to er nok i en røre.

Jeg pleier å ta utgangspunkt i seks egg og et par spiseskjeer sukker. Rører inn mel og melk om hverandre til jeg får en masse tykk røre. Bruker jeg nærmere en liter melk pleier jeg å røre inn et par egg til.

Ungene spiser som gale og merker ikke forskjell på disse og "hvite" pannekaker. De både smaker og "oppfører"seg som vanlige pannekaker, og er ypperlige til bacon, rømme, syltetøy, og hadde sikkert ikke smakt dritt med iskrem heller. Og så er de supre i matpakken dagen derpå, kanskje med litt godt pålegg rullet inn. Snadder!

Fredagspizza - Oppskrift - Logg

Pizza på fredagen er en tradisjon jeg har tatt med meg hjemmefra. Mamma lagde pizza hver fredag, og etter at jeg selv fikk barn har jeg også gjort det. Det råder full forvirring i heimen om vi plutselig lager pizza på en onsdag, og far i huset blir dødelig fornærma dersom han kommer hjem en fredags ettermiddag og pizzadeigen ikke står til heving. Mange skryter av fredagspizzaen, som egentlig er latterlig enkel, og ikke rent lite harry. Harrypizza, i min vennekrets, er en pizza med litt tykkere bunn, ferdigprodukter, norvegia, og kanskje til og med stekt kjøttdeig. ("Vanlig" pizza er av den litt mer italienske typen med biff, mozzarella, og andre typer råvarer.)

Men her er i hvertfall oppskriften på min fredagspizza. Den spises kun på fredager, og ikke andre dager i uka. Skulle vi mot formodning ha pizza på en lørdag blir det med en annen topping. Fredagspizzaen er nemlig hellig, og må ikke køddes med.

Bunn:
Vanlig gjærdeig i brødbakemaskinen. Før brødbakemaskinens tid brukte jeg en passende mengde mel, gjær, salt, olje, og rørte det sammen med lunkent vann og lot det heve.

Topping:
1 boks picnicskinke
Champignon i tynne skiver
Tomatpure
1 pose revet mozarella (Finello)
1 pakke pizzaost 4 oster (Tine)

Fremgangsmåten er latterlig enkel. Kjevle ut deigen og legg den på et stekebrett. Klin tomatpure ut på bunnen, strø over skinke i små terninger, bland sammen osten i en bolle og dekk pizzaen, og dryss champignon over. Stekes på 250 grader til den er ferdig. (Bunnen gjennomstekt og litt sprø under, og osten gyllen.)

Enkelt, raskt (borsett fra hevetid), og veldig veldig godt! Og husk å skjære den i åtte trekantstykker, IKKE i firkantede! Da smaker den faktisk ikke like godt. Og glem for all del ikke piffien! En harrypizza er ikke harry nok uten piffi.

tirsdag 21. september 2010

Kantareller - Logg

Jeg trasket innom Rema i dag for å finne ett eller annet til middag, og kom tilfeldigvis over noen nydelige gule kantareller i grønnsaksavdelingen. Oh, lykke! Jeg elsker sopp, og kantareller er en av favorittene. Hva er vel bedre til stekt kjøtt enn vakker gul sopp? Middagen i dag ble kyllinfilet med timian, båtpoteter, tzaziki, og smørstekte kantareller med litt vårløk. Dessverre var både soppen og kyllingen ganske smakløs, men jeg satser på at de kantarellene jeg kjøper i morgen (ja, for man gir jo ikke opp!) smaker litt mer.
 


Jeg er også veldig glad i champignon, og spiser det både smørstekt, på pizza, bakt og i blant rå i salat. Det er sunt, det er godt, og spiser man nok er det også ganske mettende. Aromasopp liker jeg også, og en av de beste pizzaene jeg har smakt noen gang var en italiensk pizza med shitake og østerssopp. Nam nam nam!

mandag 20. september 2010

Tomatsuppe - Oppskrift

Du trenger:
2 ss god olivenolje
100 gr bacon (kan sløyfes)
1 boks hakket tomat
1-2 ss tomatpure
1-2 buljongterninger (enten klar kjøttbuljong eller grønnsaksbuljong)
1/2 løk
1 liten kartong kremfløte
Hvitløk
Salt og pepper
En klype sukker
Chilikrydder (Jeg bruker chili explotion)

Slik gjør du:
Fres baconet i oljen til det nærmer seg sprøtt. Ha så i hvitløk og løk, og surr videre til løken er blank og baconet sprøtt og godt. Ha i hermetisk tomat og tomatpure. Fyll hermetikkboksen med vann og ha i suppen, to ganger. Løs opp buljongterning, ha i salt, pepper og litt sukker. Kok dette noen minutter, og kjør det deretter godt med en stavmikser. Ha gryten tilbake på komfyren, og ha i fløten og kok opp. Smak til med salt, pepper og evt buljong, og ha i litt chilikrydder. Jeg pleier ikke å lage suppen sterk, bare slik at man blir "varm" i munnen.

Server med kokt fullkornspenne og hardkokte egg, og evt. kjøttboller med hvitløk.

lørdag 18. september 2010

Min store svakhet - Logg

Jeg er en av de damene som ikke liker kaffe. Faktisk blir jeg kvalm bare av lukten, og fikser heller ikke smaken. Har mannen drukket svart kaffe kan han bare glemme å kysse meg før han enten har pusset tenner eller skylt bort smaken med noe som ikke smaker like grusomt som kaffe.

Men av en eller annen grunn har jeg falt fullstendig for kaffe latte med smakssirup. Favoritten er vanilje, men jeg er også glad i karamell og irish cream. Jeg bruker et ukjent antall kroner pr måned på godsakene, og har faktisk drukket så mye at jeg får vondt i hodet om jeg ikke får min daglige morgendose. Men vi har vel alle våre laster?

Jeg anbefaler med stor entusiasme latten på pastabakeriet i sandnes, og 7-eleven, tro det eller ei.
Published with Blogger-droid v1.5.9

Sjokoladedrøm - Oppskrift

Bunn

Vanlig sukkerbrød med kakao. Enkelt og greit.


Krem

150 gr. mykt smør
150 gr. melis
1 pk. Piano vaniljekrem
1 plate kokesjokolade
Litt sterk kaffe
1 ss smør

Smelt 1 ss smør, litt sterk kaffe og en plate med sjokolade. La den kjøles ned mens du gjør resten. Rør 150 gr smør og melis hvitt. Tilsett vaniljekrem, bland godt. Tilsett den avkjølede sjokoladeblandingen. Kremen skal være litt "flytende"...

Dersom sjokolade/smør/kaffe blandingen er for varm, vil kremen skille seg... Dersom den ikke er "kremete" nok, så kan du piske 0,5 dl fløte, og vende inn...

Del bunnen i to, ha litt av kremen inni, og resten utpå. Jeg pleier og drysse revet hvit sjokolade over... NAM...

Dersom kremen skiller seg når du har i sjokoladeblandingen, så gjør det ikke så mye, smaker somregel godt likevel!!! (Blir kanskje bare litt "dekorativt" . Dersom den skiller seg FØR du blander i sjokoladen, så kjøler du den ned, før du kjører den med stavmikser... Da kan du kanskje klare å redde den...

Annelins pasta spesiale - Oppskrift

Denne retten er genialt enkel, og veldig god. Passer som "kose seg foran tven" eller "romantisk middag for to" mat. Den er kjapp og enkel og lage, og sausen kan godt lages en stund i forveien... Så har du bedre tid til din kjære...

Du trenger:
Pasta - Tagliatelle er best, gjerne fersk.
Hvitløk eller hvitløkspasta (ferdig moset, GENIALT)
Bacon
Champignon (skrives det sånn?)
Matfløte
Salt/pepper

Slik gjør du:
Kok pasta, og skyll den i kaldt vann.(gjøres mens du lager sausen)
Hakk bacon og sopp i små biter. Stek sammen i pannen til du har stekt vekk vannet fra soppen, og baconet er brunt og fint. Hell over matfløte og kok til det tykner. Ha i en halv til en tesje hvitløkspasta, evt. ett fedd vanlig hvitløk. Smak til med salt og pepper.
Bland den kokte og spylte pastaen inn i sausen, og varm en stund. Legg opp på talerkner, pynt gjerne med et par hele skiver bacon, og et par hele sopper (stekt i hvitløk og smør). Sett deg ned og NYYYYT!Kan gjøres glutenfri ved å bruke glutenfri pasta.

Fetakylling - Oppskrift

4 kyllinglår (evt. filet)
0,5 pk Apetina Feta (Jeg bruker kun den rene fetaen, ikke den marinerte.)
1 kinesisk hvitløk
Paprikakrydder
Timian
En dæsj olivenolje

Riv hvitløken, og bland den med olivenolje, feta og krydder til det blir en pasta. Sett den gjerne kaldt litt slik at den får "stivne" litt.
Løsne skinnet på kyllinglårene, og fordel fetablandingen under skinnet. (Evt. skjær lomme i kyllingfileter og fyll dem.) Stekes i ildfast form med litt olivenolje, salt og pepper over. (175 grader i ca 40 minutter, til skinnet er sprøtt, eller fileten er gjennomstekt.)

Jeg serverte den sammen med salat (Isberg, kikerter, eple, løk, sukkererter, mais og agurk) og hjemmelaget rømmedressing m/ hvitløk.

Egenkomponert linsesubbe med bacon - Oppskrift

1 l vann
To kraftterninger (Jeg bruker Knorr Klar kjøttsuppe)
To kopper linser (sånn ca)
En halv pakke bacon (sprøstekt)
Et blomkålhode
Ca to dl. fløte
Salt/pepper

Kok blomkålbukettene i vann+krafterninger, og ta dem ut når de er akkurat møre. Ha i halvparten av linsene, og kok i ca ti minutter. Tilsett resten av linsene og kok i et kvarters tid til. Kjør litt med stavmikser slik at noen av linsene blir most, og noen er hele, og noen bare blir litt halvskviste. Tilsett fløte, og smak til med salt og pepper. Like før servering has blomkålbukettene tilbake i suppen, sammen med sprøstekt bacon.

Serveres med nystekte rundstykker/baguetter. Det ble litt "ertersuppeaktig", og veldig godt. Jeg imponerte faktisk kokkemannen.

Shepards neighbours pie - Oppskrift

Dette er ikke den originale shephards pie, men jeg har hatt utgangspunkt i fremgangsmåten og noen av ingrediensene, så dette er derfor "naboen" til sauegjeteren.

3 gulrøtter
2 stenger selleri
1 liten løk
1 pk kjøttdeig
2 never frosne erter

Kutt grønnsakene i så små terninger som du ønsker. Stek kjøttdeig, og ta den ut av pannen. Ha i grønnsakene (minus ertene) og stek til løken er myk. Ta grønnsakene ut av pannen og oppbevar dem sammen med kjøttdeigen mens du lager saus.

2 ss smør
2 ss mel
Kraft (vann+ terning)

Smelt smør, rør inn mel, og fortsett å røre til det blir så brunt som du ønsker det. Spe med kraften. (Evt en fløteskvett om du føler for det.) Smak til med salt/pepper og litt viltkrydder. La koke noen minutter, og ha i kjøttet og grønnsakene. La dette koke til gulroten er mør. Rør inn ertene, hell over i ildfast form, og topp med potetmos. (Jeg brukte hjemmelaget, men posemos går sikkert også fint.) Gratiner i ovnen på 220 grader til potetmosen er gyllen på toppen. Det er helt sikkert godt med litt ost oppå også.

Coleslaw - Oppskrift

Jeg har tatt utgangspunkt i svigermors coleslaw, og perfeksjonert den litt.

En del revet kål (jeg bare tar det på slumpen, men to kopper er vel grei mengde)
En del revet gulrot
En stang revet selleri
Så mye majones som du ønsker
Litt sitronsaft
Litt sukker/søtning
Salt/pepper
Pittelitt presset/revet hvitløk (etter smak)
Et hint cajennepepper eller moset chili på glass

Coleslaw er FANTASTISK til kalkun, kylling, svinekjøtt og generelt alle typer lyst kjøtt.

Rice Crispies Treats - Oppskrift

Da jeg var yngre var jeg mye sammen med en jente som hadde Amerikansk mor. Denne moren laget ofte Rice Crispies Treats, og i dag har jeg laget selv! Enkelt, men driitgodt!
En pose Marshmallows, ca 50 gram smør, Rice Crispies. (Duvet, snap crackle and pop!) Her gikk det med ca en halv pakke.

Smelt smøret og hele posen med marshmallows i en stor gryte. Rør godt hele tiden, ellers kan det svi seg, og det blir nok ikke særlig godt. Rør inn så masse rice crispies du klarer. Det "tråder" seg, og frokostblandingen skal være jevnt, men relativt tynt dekket. Hell alt i en form (ca en halv langpanne) og trykk det godt ut i formen med smurte hender. (VIKTIG, ellers klisser det noen helt forferdelig) Avkjøl, og kutt i firkanter. Enjoy!


Gulrotkake i langpanne - Oppskrift

6 dl sukker
4,5 dl matolje (jeg brukte raps)
6 egg
6 ts bakepulver
3 ts kanel
1 ts kardemomme
10 dråper vaniljeessens
7,5 dl hvetemel
750 gram finrevet gulrot.

Rør sammen olje og sukker, og pisk inn eggene til det er lyst og fløffi. Sikt inn det tørre, bland sammen, og rør inn gulroten til sist. Stekes på 175 grader, i stor langpanne, midt i ovnen i ca 40 minutter.

250 g smør
2 pk Philadelfia
500 g melis
15 dråper vaniljeessens

Rør sammen litt melis og smør, ha i ost og resten av melisen, og pisk til kremen er myk og fin. Ha i vaniljen og pisk litt til.

Til informasjon - om du gidder å lese

Innleggene med oppskrifter vil være markert med  - Oppskrift etter navnet på retten, slik at de er lette å kjenne igjen. Jeg vil også markere innlegg som ikke er oppskrifter med - Logg, sånn for balansens skyld, og de vil også ha Logg som etikett, slik at de er lette å luke ut.

Alle oppskriftene får også etiketter etter ingrediens, måltid, om de er glutenfrie osv. Da er det en enkel-penkel sak og finne frem til den oppskriften du vil prøve, eller få opp en liste med f.eks alle de glutenfrie oppskriftene.

Nå har jeg lagt inn alle oppskriftene jeg hadde på et av forumene jeg frekventerer, men det kommer nok flere etterhvert. Jeg har ikke bilde i alle oppskriftene, men skal prøve å få med i så mange som mulig.

Bacon- og brokkoligrateng - Oppskrift

En bunt brokkoli
Bacon i ønsket mengde (hvilket betyr MASSE i min verden. )
3 dl fløte
4 eggeplommer
2 gode never revet ost
salt/pepper
Muskat

Del brokkolien i biter (jeg foretrekker bite size) og forvell den. Stek bacon. Kok opp fløten, krydre med salt/pepper/muskatt. Rør sammen de fire eggeplommene i en bolle, og ha litt av den kokende fløten over mens du rører. Hell tilbake i gryten mens du rører fort. (Dette tykner sausen.) Ha i en god neve revet ost. Bland bacon og brokkoli i en ildfast form, jeg brukte den lille ovale fra Ikeapakken og den var perfekt i størrelse. Hell over sausen, og strø resten av den revne osten på toppen. Stek på 225 grader til osten er smeltet og gyllen.

Passer ypperlig som både middag, lunch og kveldskos. Og man kan nok med fordel bruke 50/50 brokkoli og blomkål. Og neste gang skal jeg ha hvitløk også i sausen.

Pastasaus - Oppskrift

Du trenger:
En halv "feddløs" hvitløk
En halv løk
To ts tomatpure
En halv dl vann
En boks hermetiske tomater
En ts sukker
En neve hakket paprika
En neve hakket squash
En hakket gulrot
Salt/pepper
En halv boks tine kremost naturell

Fres løk og hvitløk i olje til løken er blank. Sleng i resten av grønnsakene, og stek videre til løken har fått litt farge. Ha i hermetiske tomater, tomatpure, vann (jeg brukte vannet til å få med restene fra tomatboksen), sukker, salt/pepper, evt. basilikum/oregano (Jeg hadde ingen av delene, så jeg brukte et krydder som het "Urter og hvitløk"). Jeg trodde jeg hadde dårlig tid da jeg laget middag, men det hadde jeg ikke siden mannen ble forsinket, så sausen ble stående å koke i en liten times tid. Kjør det hele i en blender, evt. med stavmikser, og rør inn kremosten like før servering.

Server med hjemmelagde kjøttboller og fullkornspasta.

Malins magiske biffgryte - Oppskrift

To Kiwi-biffer (Jeg brukte Mørbrad. Ca 300 gram.)
1 løk
1 kinesisk hvitløk
4 store champignoner
1 liten kartong fløte
3 rause ts tomatpure
2-3 håndfuller røde linser
1/2 broccoli i små buketter
Salt/pepper/viltkrydder/Urter og hvitløk (krydder)
1/2 kork eddik

Skjær biffen i strimler, og stek i en panne til den er nokså akkurat gjennomstekt, og ta den av varmen. Kok ut pannen med ca en dl vann, skrap godt i bunnen av pannen for å få med all smaken, og la det koke et par-tre minutter. Stek hakket sopp/løk/hvitløk i litt smør i en gryte, og hell vannet fra pannen over når løken er myk. Hell over en liten kartong fløte, sleng i linser og tomatpure og rør godt. Krydre med salt/pepper/viltkrydder/urter og hvitløk, og la dette koke i ca femten minutter. Linsene tykner sausen og gjør den mer mettende. Ha i brokkolien og la det putre noen minutter til, slik at brokkolien får ønsket konsistens. Rør inn biffstrimlene og server med fullkornsris og evt. salat. Har man i litt mer linser kan man sikkert droppe risen også.

Seksåringen er til vanlig ganske kresen når mamma tester ut retter med linser og andre snodige saker, men denne gikk ned på høykant. Selv klumpeallergiske Leo spiste masse! (Han elsker visst brokkoli, flinke gutten min.) Malin lurte fælt på hva sausen het, og siden jeg aldri har lagd det før, så fikk hun bestemme navn. Hun mente at jeg har brukt mamma-magien min for å lage retten spesielt til henne, så da ble det Malin Yasmins magiske biffgryte.

Hjemmelagde fiskepinner - Oppskrift

1 blokk frossen fisk (Jeg brukte seifilet fra First Price. Kjempegod. )
Et par egg
Litt mel
Griljermel
Salt/pepper
Litt paprikakrydder

La fisken tine bittelitt. Den er lettere å skjære når den er halvfrossen enn heltint. Bland mel med salt/pepper/paprikakrydder. Vend fisken først i melblandingen, så i sammenpisket egg, og så i griljermel. Stekes i ildfast form på 200 grader til fisken er gjennomstekt, og paneringen sprø. Legg gjerne litt smør på toppen. Jeg brukte en ostehøvel på kjøleskapskaldt smør for å få tynne skiver. Jeg skrudde også på grillen på slutten for å få yttersiden brun og fin.

Serveres med kokte poteter, litt smeltet smør, og gulrot/kål-stuing.

Steak Diane ala Fibi - Oppskrift

3 sjalottløk
3-4 relativt store champignoner
1 liten kartong fløte
1 ss Dijon sennep
2-3 ss worchestershire sauce
1 fedd hvitløk
En liten dæsj antioksidantjuice (Skal egentlig være brandy slik at det kan flamberes, men jeg gadd ikke kjøpe en flaske brandy for en rett. )
salt/pepper

3-4 biffer (Jeg brukte Kiwis Ytrefilet av storfe.)

Strø salt/pepper på en skjærefjøl, legg biffen oppå, og strø salt/pepper oppå biffen igjen. Kjevle litt slik at biffen blir litt tynnere. Ca 0,5-1 cm. Stek i smør til den er slik du liker den. Ta biffen ut av pannen, og la den hvile på en tallerken. Stek sopp og sjalottløk i den samme pannen til soppen er brun og fin. Ha i worchestershire sauce og dijonsennep, hakket hvitløk og fløte. Rør godt, og la dette koke noen minutter til sausen får tyknet litt. Smak til med salt/pepper og en liten dæsj juice. Ha biffene tilbake i saucen og la dem godgjøre seg et minutt eller to.

Serveres med stekte (prekokte) poteter og erter om du vil servere det klassisk, eller ris/couscous og salat om du vil "ta en Fibi". Denne retten falt virkelig i smak hos både store og små, noe som overrasket meg litt. Selv ettåringen smattet fornøyd på små biffbiter og sa "nam nam" for hver bit.

Tacopai på slump - Oppskrift

Paibunn etter eget ønske. (Maizena har en finfin en i pakke.)

Kjøttdeig
1 boks hakket tomat
1 boks brune bønner
0,5 boks mais
0,5 løk
2 vårløk
Salt/pepper
Litt sukker
En fløteskvett
Tacokrydder
Hvitløk (Jeg brukte ferdighakket på glass, ca en teskje.)

Stek kjøttdeig, tilsett finhakket løk og vårløk. Stek til løken er blank. Ha i bønner, tomater, mais, sukker, og hvitløk. La det putre noen minutter slik at smakene får "sette seg". Tilsett tacokrydder. Ha i paiskallet, topp med revet ost, og stek til osten er gyllen. Server med rømme og salat.


Pastaform med kremet tomatsaus - Oppskrift

1 pakke kjøttdeig
1 løk
1 kinesisk hvitløk
1 boks hermetiske tomater
3-4 ts tomatpure
Ca 2/3 av en liten kartong fløte
Salt/pepper
Litt muskat
Paprikakrydder
Oregano
Ca 0,5 ts sukker
Ca 0,5-1 ts worchestershiresauce

Stek kjøttdeig og løk, ha i hvitløk. Hell over tomatboksen og mos litt med en potetstapper. Rør inn fløte og tomatpure, og ha i krydder. La dette småputre mens du koker fullkornspasta. Bland saus og pasta, ha i ildfast form, og topp med revet ost. Stek i ovnen på 225 til osten er smeltet og gyllen.

Server med salat og evt. ferskt brød.

Carbonara ala Fibi - Oppskrift

1 liten kartong fløte
3 eggeplommer
0.5-1 kinesisk hvitløk
1.5 pakke bacon (brukte en del siden jeg laget til fire voksne og to barn.)
2-3 never revet parmesan
salt/pepper

Bland sammen fløte og eggeplommer i en gryte, og varm opp på relativt svak varme. Rør masse slik at det ikke svir seg. Når det har kokt opp rører du inn hvitløk, parmesan, litt salt, og masse pepper. Ha i sprøstekt bacon, men spar litt av baconet til garnityr. Vend inn pastaen, ha det over i serveringsskål/fat, og dryss over resten av baconet. Server med en gang, gjerne med en ovnsstekt kyllingfilet for å få litt mer protein.

Dette var en veldig enkel middag, og lynrask. Vi brukte spaghettini fra Axa, som har fem minutters koketid. Sausen ble ferdig like fort som spaghettien. Enkel å gjøre glutenfri ved å bruke glutenfri pasta.

Amerikanske frokostpannekaker - Oppskrift

225 g hvetemel
3 ts bakepulver
1 ss sukker
3 dl melk
30 gr smeltet smør
2 egg

Rør sammen det tørre i en bolle, og det våte i en annen. Bland, men ikke rør det glatt. Det gir seige pannekaker. Stek på middels varme. Serveres med bacon, bær, frukt, smør og lønnesirup. Eller hva som helst annet du har lyst på.

Kan med fordel tilsettes sjokoladelinser (chocolate chip pancakes) eller blåbær (blueberry pancakes).

Namme!

Oreo cheese cake - Oppskrift

Jeg ELSKER ostekaker. Spesielt stekte, som New York Cheese Cake. Og denne med Oreos var bare helt fantastisk!

Bunn:
25 Oreokjeks
75 gr smør

Ostemasse:
4 pk philadelfia
3 dl sukker
2 ss hvetemel
4 store egg
3 eggeplommer
2,5 dl kremfløte
1 ts vaniljeessens
15 Oreokjeks

Topping:
1 beger seterrømme
0.5 dl sukker

Knus kjeks og smeltet smør i kjøkkenmaskin, fyll formen, og sett den kaldt. Rør kremost og sukker luftig. Pisk deretter inn ett og ett egg, deretter eggeplommer, hvetemel, kremfløte og vaniljeessens.

Fyll halvparten av massen i formen, stek på 220 grader, midt i ovnen, i 15 min. Ta kaken ut av ovnen, ha i knuste/grovhakkede oreokjeks, og hell forsiktig over resten av røren. Stek i 15 minutter til, senk tempen til 100 grader og flytt kaken ned på nederste rille og stek videre i ca en time.

Ta kaken ut av ovnen og la den avkjøle en stund, ca en halvtime. Rør sammen rømme og sukker, hell i formen og dekk kaken, stek på 175 grader i ca ti minutter.

La kaken avkjøles helt i formen, først til romtemperatur på kjøkkenbenken, deretter i kjøleskap over natten. Stekte ostekaker bør alltid lages dagen i forveien slik at massen får sette seg helt.

Whities - Oppskrift

(Også sakset fra Fiblerier)

Jeg er forelsket. Brownies, men med hvit sjokolade.

100 gram smør
1 dl kaffefløte
400 gram hvit kokesjokolade
4 store egg
150 gram sukker
200 gram hvetemel
2 ts vaniljesukker

Varm smør og fløte i en gryte til smøret er smeltet, ta av platen og rør inn sjokoladen (knuses på forhånd), avkjøl litt. Pisk egg og sukker sammen, og rør inn sjokoladesmøret, deretter hvetemel og vaniljesukker. Hell i papirkledd form, liten langpanne (20x30 cm).

Stekes på 180 grader, nederste rille, i ca 20-30 minutter. Sjekk kaken etter et kvarter. Stekes den for lenge blir den tørr, og den skal være litt "fuktig" i midten, slik som brownies.

En ganske enkel kake, som de fleste faller for. I hvertfall de som liker hvit sjokolade. *elsk*

Barnas favorittboller - Oppskrift

Denne oppskriften er sakset fra den andre bloggen min, Fiblerier, og er en stor suksess her i huset blant både store og små.


Bunn:
Jeg lagde vanlig gjærdeig i brødbakemaskinen, men byttet ut 2/3 av hvetemelet med fibra. Brukte også extra virgin olivenolje, og godt salt.

Fyll:
En pakke kjøttdeig stekes sammen med 100 gram finhakket bacon. I en foodprosessor kjøres tre gulrøtter, en løk, en liten gul paprika og et par selleristenger til det er finmost. Bland inn i den stekte kjøttdeig/bacon-blandingen. En boks hermetisk tomat med oregano og basilikum kjøres i foodprosessoren sammen med en god dæsj ketchup før det kokes et kvarters tid slik at det blir litt redusert. Krydre med salt, pepper og pizzakrydder, samt en klype sukker. Bland dette sammen med grønnsakene og kjøttet. Neste gang skal jeg teste ut brokkoli og andre grønnsaker.


Når deigen er ferdig hevet kjevles den ut. Stryk på et lag med fyll. Blir det for tynt smaker det lite, og blir det for tykt ramler hele bollen fra hverandre. Her må man føle seg litt frem. Rull sammen til pølse, skjær i skiver, og legg på stekebrett. Dryss over revet ost, og stek på 175 grader (midt i ovnen) til osten er smeltet og gyllen, og bollen er gjennomstekt.


Eventuelle rester av fyllet kan rundes med litt fløte eller kremost og spises sammen med spaghetti. Evt. kan man lage bare fyllet som spaghettisaus.

Bollene er også fine i matpakken. De kan selvsagt fryses, og legges frosne oppi matboksen om morgenen. Da vil den være akkurat passe tint til lunch, og barna (eller de voksne) får en sunn og god lunch.


Velkommen til matloggen

Jeg tenker mye på mat. Jeg spiser mye mat, lager mat, leser oppskrifter, og er i det store og det hele ganske så opptatt av mat. Og kaker. Jeg har en blogg som omhandler dagligliv, studier og unger, men bestemte meg spontant for å prøve meg på matblogging. Ikke nødvendigvis av typen dette-har-jeg-spist-i-dag-blogging, men oppskrifter, tips, kanskje litt bilder, og inspirasjon.

Stay tuned. :)