mandag 25. oktober 2010

Tirsdagspizza - Oppskrift

Pizza er jo standard på fredagene, men ingen her i huset har noe i mot å spise pizza andre dager i uka. Denne har jeg kalt tirsdagspizza, rett og slett fordi jeg lagde den første gang på en tirsdag.

Bunn:
Vanlig pizzabunn, men bytt ut 50% av melet med Fibra.

Fyll:
Kjøttdeig/karbonadedeig
Løk
Gulrot
Hermetisk tomat
Pizzakrydder
Hvitløk
Ost
SSP (Sukker, Salt, og Pepper)

Lag og hev gjærdeigen som du pleier, enten for hånd eller i maskin. Kjør de hermetiske tomatene med stavmikser til de blir en litt grov saus. Kok opp sammen med SSP og pizzakrydder, la koke i ca ti-femten minutter. Stek karbonadedeig i stekepanne, ha i hakket løk og revet gulrot. (Jeg brukte to mellomstore gulrøtter til en langpannepizza.) Stek til løken er blank. Bland i tomatsausen, fyll pizzabunnen, ha på revet ost. Stekes på 250 grader, midt i ovnen, til osten er gyllen og bunnen er litt sprø.

Restene er fine å ha i matboksen.


"En kjapp en" (Pølselapskaus) - Oppskrift

Du trenger:

1 pakke frossen lapskausblanding
1 pakke toro brun saus (evt en halvliter hjemmelaget)
5 kjøttpølser uten skinn
1 buljongterning

Kok opp brunsaus, bland i grønnsakene og pølsene, og kok til det er varmt. Smak til med salt, pepper, og buljongterning. Middag på tyve minutter. Raskt, billig, og veldig godt.


Og ungene liker den også!



søndag 17. oktober 2010

Marshmallowfondant - Kalaliljer til kaker - Oppskrift

MMF, eller marshmallowfondant, er en seig hvit gugge bestående av marshmallows og melis som er helt vidunderlig å jobbe med i forhold til marsipan. Marsipan har jeg store problemer med å kjevle ut, og jeg får den aldri fin. Men MMF er mye mer elastisk, og mye lettere å få fin.

Du trenger:
200 gram Marshmallows
2 ss vann
2 ss matfett/rapsolje
En pakke melis

Rør marshmallows sammen med vann i en bolle slik at marshmallowsene blir våte. Sleng det i mikroen i 30 sekunder, rør godt, og gjenta til alt er smeltet. Hell i oljen/fettet (og evt farge), og en god dæsj melis. Rør fort og gæli før marshmallowsen rekker å bli kald og altfor seig. På forhånd er det lurt å smøre bordet med matfett slik at bordet ikke blir altfor grisete når du skal kna. Rør inn så mye melis du klarer med håndmikseren, og hell resten av melisen på bordet og tøm marshmallowgørra over. Kna til massen har ca samme konsistens som marsipan. Vips, ferdig marshmallowfondant.

Jeg har brukt den til både dåpskaker og kaker til barnebursdag, og prøvde meg også på å lage kalaliljer til en marsipankake. MMF er så mye lettere å jobbe med enn marsipan at jeg foretrekker å brukke denne til å lage pynt med. Dessuten stivner den (nesten helt) om den får stå i luft over natten, så man har litt større frihet med denne enn marsipanen.

Slik lager man kalaliljer:

Rør gul konditorfarge sammen med sukker i en skål. Dypp grillspyd (eller lignende) i fluff eller noe annet seigt (matlim?) og rull dem i sukkeret. La tørke over natten. Kjevle MMF ca tre mm tykt og trykk ut hjerter. På forhånd lager du kremmerhus av bakepapir til å tørke liljene på. Brett hjertene rundt kremmerhusene med spissen nedover, og brett kantene litt ut. La liljene tørke over natten, eller til og med to netter om du har tid til det. Så stikker du rett og slett pinnen med gult sukker gjennom, klipper av det du ikke trenger, og bruker pinnen til å feste blomsten på kaka. Vips! (Jeg har selvsagt glemt å ta bilde av kaken med blomstene på. My bad.)







søndag 10. oktober 2010

"Svigermorcurry" - Logg

Når svigermor trør i gang med mekking av curry kan jeg love deg at stua fylles. Alt som kan krype og gå av barn, svigerbarn og barnebarn kommer løpende til middagsbordet, og samtlige ruller ned av stolene med overfyllte mager. Jeg har ikke vært spesielt glad i indisk/indiskinspirert mat før nå det siste året, og curry har liksom aldri vært min greie. Men svigermorcurry, eller Trinidadmat som det også kalles, er noe av det mest fantastiske jeg noen gang har smakt! Jeg har alltid skrytt av min kjære svigermors kokkekunster, og det er curryen som får de fleste godordene. Dama kan trylle med krydder, og selv den kjipeste kyllingfilet smaker himmelsk etter at den har blitt krydret og marinert etter alle kunstens regler. Curryen er også kyllingbasert. Kokt kylling, faktisk. Blæhrk tenker man kanskje, men jeg kan love at det er stikk motsatt av blæhrk!

Retten består av flere retter som jeg ikke kan de ordentlige navnene på. Risen er grei, og kyllingen. Men så er det de andre rettene da. Den ene består av potet og kikerter, og masse krydderier og curry. Så har man sausen som kyllingen er kokt i. Den består også av curry (surprise!) og andre krydderier. Sausen heter dal, det uttales i hvertfall sånn, og består av linser og curry og sikkert noe annet. Kokosmelk? Eller er det i potet-og-kikertgreia? Ja, det er i hvertfall kokosmelk et sted eller to. Så har man mangogreiene. Mangochutney velger jeg å kalle det, men jeg lurer på om ikke det har et annet navn? Den serveres varm, og smaker søtt og sterkt og veldig veldig godt! Til slutt har man rotien. Den dynkes i smør mens den stekes, og er helt fantastisk nydelig. Mannen min og søsknene er helt ville etter sweet roti, roti med sukker. Nammesen!



Om vi skal kose oss litt ekstra lager svigermor limedrikk. Håhåhå, er de eneste ordene som beskriver den. Hååååhåhå.... Den består av limejuice fra ferske lime, vann, sukker i syndige mengder, angostura bitters, en essensgreie, og vaniljeessens. Na-ha-haam...



Som du kanskje skjønner, så er svigermor veldig flink til å mate meg. Kanskje det er like greit at vi bor såpass langt unna at vi må kjøre for å komme dit? Jeg tror jeg hadde trillet ned bakkene om jeg hadde bodd i nabohuset...

lørdag 9. oktober 2010

Avbefaling - "Lett å lage", kylling med barbecuekrydder fra Prior - Anmeldelse

I dag ble det god gammeldags kylling-i-folie-fat-fra-frysedisken til middag. Ikke lørdagskyllingen jeg alltid ble servert da jeg overnattet hos mormor og morfar som liten, men Lett å lage fra Prior. Med barbecuekrydder. Jeg liker jo kylling med barbecuekrydder, så jeg tenkte at dette måtte være digg.

Kyllingen ble stekt etter anvisning på pakken, og servert med fløtegratinerte poteter og grønsaker. Vel, den smakte høgg! Kyllingen var ramsalt, og konsistensen var helt merkelig. Gummiaktig, men ikke sånn overstekt-og-tørr-gummi. Bare gummi.

Kommer IKKE til å kjøpe den igjen, nei ...

lørdag 2. oktober 2010

Sop-i-hop-cookies - Oppskrift

Jeg fikk plutselig for meg at jeg skulle bake noe, siden nesten halvparten av alle facebookvennene mine bakte ett eller annet i dag. Jeg gikk derfor på let etter en passende oppskrift. Jeg var i humør til noe med havregryn, og trålet www.detsoteliv.no (Herlig side for alle bakeglade) og kom over en oppskrift på Røvercookies. Men siden jeg manglet både smarties og bakepulver ble det litt sånn "man tager hva man haver-stemning" på kjøkkenet. Og slik ble min oppskrift.

200 gram brunt sukker
100 gram farin
2 rause ts vaniljesukker
200 gram smør
2 egg
2 dl hvetemel
2 dl havregryn
1 dl kokos
1/4 ts kanel
Sjokoladedråper/sjokoladebiter

Rør sukker (brunt+hvit+vaniljesukker) og smør hvitt. Pisk inn ett eg om gangen. Rør inn hvetemel, havregryn og kokos, og kanel til slutt. Rør så inn sjokoladebitene.
Settes på stekeplate med rause t-skjeer (men ikke for rause). Ikke ha mer enn 9 pr plate. De flyter veldig godt ut! Stekes midt i ovnen på 175 grader til de er brune i kantene. Avkjøles på platen da de er myke når de kommer ut av ovnen.

Kakene er seige og gode i midten, og sprø rundt kanten. Og så er de veldig veldig gode!