søndag 28. november 2010

Ball! - Kjøttboller med hvitløk - Oppskrift

Kjøttboller kan brukes til så mangt. Mine har blitt brukt til alt i fra tapas til spaghetti, og glir ned hos både store og små. To-og-et-halvt-åringen har gitt dem navnet ball, sikkert fordi de ser ut som små brune baller. De er enkle å lage, kan glatt oppbevares i kjøleskapet noen dager, og er finfine å fryse. De er også gøyale å få med i matboksen, om man skulle være så heldig at det er rester etter middag.

1 pk kjøttdeig/karbonadedeig
0.5 liten løk/ 1/4 middels stor løk
3 fedd hvitløk
3 skiver godt grovt brød
1 egg
Salt og pepper

Kjør alle ingrediensene i en foodprosessor. Blir de veldig klissete av egget, kan du tilsette mer brød. Fukt hendene i vann, trill kuler i ønsket størrelse, legg på papirkledd bakebrett. Stekes på 200 grader til de er brune og gjennomstekte.

Her servert sammen med tomatsuppe og fullkornspasta.

Waka waka - bollekake med sitron- og kokosfyll - Oppskrift

Jeg har aldri vært en racer på gjærbakst. Det har blitt tungt, ofte seigt, tørt, og ikke særlig godt. Men etter at jeg fikk brødbakemaskin i hus, har det gått som en lek. Denne kaken sender tankene avgårde til varmere strøk med palmesus og margaritas, samtidig som det er god gammeldags gjærbakst. Sitron, kokos, og gjærdeig, toppet med melisglasur. Det MÅ bare bli bra, eller hur? Jeg har endret litt på den opprinnelige oppskriften fra www.detsoteliv.no, og har derfor gitt den nytt navn. Eller, mannen har gitt den nytt navn, rettere sagt. Waka waka. Fordi man blir litt sånn waka waka av den. Hva nå en det måtte være.

Du trenger:
25 gram gjær
75 gram smør
2.5 dl melk
0.5 dl sukker
0.5 ts kardemomme
1 ts godt vaniljesukker
ca 7 dl hvetemel

Fyll:
150 gram smør
1 dl sukker
2 dl kokos
Revet skall av en sitron

Smelt smør, hell over melk, og tilsett gjæren når væsken har nådd kroppstemp. Ha i alt det tørre, bortsett fra melet, og rør om. Tilsett hvetemel litt etter litt til deigen slipper bollen. Hev til dobbel størrelse.

Rør sammen ingrediensene til fyllet. Når deigen er ferdig hevet kjevles den ut til et rektangel. Smør fyllet jevnt over deigen, og rull sammen til en pølse. Skjær i ca tre cm tykke skiver, og legg i en vanlig springform. Ikke legg dem for tett. Stekes på 200 grader i ca 30 minutter. Server lunken med melisglasur og kokosdryss.


tirsdag 23. november 2010

Tine Yogurt, en smak av julen - Anmeldelse

Jeg ble anbefalt, på det varmeste varme, å prøve Tines juleyogurter. I år har de smakene vanilje, valnøtt og hasselnøtt, karamell og sjokolade. Jeg kjøpte meg en pakke da jeg var nede på senteret for å hente en pakke (Tusen takk mor-til-fire!) på posten, og måtte selvsagt åpne med en gang jeg kom hjem.

Først ut var karamell. Myk, tykk, søt, og helt fantastisk! Den både luktet og smakte ekte karamell, og jeg gikk glipp av siste rest i begeret fordi mannen stakk av med det. Og når mannen stikker av med yogurtbegeret, hva gjør man da? Jo, man åpner selvsagt et nytt! Og valget falt på valnøtt og hasselnøtt-smaken. Na-ha-ham! Til tross for (små) nøttebiter var den like god som, eller kanskje til og med hakket bedre, enn den med karamell. Sjokoladeyogurten var ikke helt min smak, men Malin elsket den, så vi har en sjokoyogurteter parat til å overta den delen av firpakningen når vi skulle kjøpe ny. (Når, ja. Ikke om.) Vaniljeyogurten har jeg ikke prøvd enda. Jeg elsker vanilje, og skal ha den med meg på jobb i morgen. En dæsj julefølelse er nok perfekt for en dag med kalenderforberedelser i barnehagen!

Et tilskudd til Matloggen - Ta godt i mot Cathrine

Jeg innså at det ble litt lite oppdateringer her i Matloggen, og har grublet litt på hva jeg kunne gjøre med dette. Lage mer mat? Tattovere HUSK MATLOGGEN på armen? Jeg bestemte meg til slutt for å høre med min gode venn, Cathrine, om hun hadde lyst til å bli med. Hun er minst like matgal som meg, og kanskje enda verre. (Bedre?) Hun leser faktisk kokebøker på senga! Og hun baker de utroligste kaker, brownies, boller og brød. Et unikum av en dame, og en tryllekunstner på kjøkkenet.

So give a warm round of applauce for Cathrine! :wooooh:

Innleggene vil være tagget med enten Iset eller Cathrine, slik at du (og vi) kan holde litt styr på hvem som skriver hva. :)

torsdag 18. november 2010

Something Fishy (Fiskegrateng) - Oppskrift

Fiskegrateng er en av ungenes store favoritter. Det er mest sannsynlig på grunn av makaronien, men så lenge de spiser fisk så er det greit. Findus har gjort big business av fiskegrateng, men her i huset er det mammas fiskegrateng som er den aller besteste, i hvertfall i følge syvåringen.

Du trenger:
En blokk frossen torske-/seiefilet
Ca en halv pakke makaroni (Sopps snarkokt)
Hvitsaus, enten fra pose eller hjemmelaget (Jeg bruker ikke mål når jeg lager den, men ender vel opp med ca en liter saus.)
Fire stivpiskede eggehviter
Strøbrød
Salt, pepper, muskatt
Evt. fiskebuljong

Kok makaronien til den er nesten ferdigkokt, og skyll i kaldt vann. (Det stopper kokeprosessen). Trekk fisken i en gryte, og ta den ut av vannet. Lag hvit saus, og vend inn de piskede eggehvitene. (Salt, pepper, muskatt og evt. fiskebuljong skal i sausen.) Bland sammen saus, fisk og makaroni. Her velger du selv hvor mye fisk du ønsker i forhold til makaroni. Du kan glatt bruke to fiskeblokker og mindre makaroni, eller du kan droppe fisken og lage makaronigrateng. (Da er det godt med ost på toppen i stedet for strøbrød.) Sleng alt i en ildfast form, strø over strøbrød (jeg kjøper ferdig fra butikken), og stek på 200 grader til den har "stivnet". Eggehvitene gir den en litt luftig konsistens, men det tar rundt 40 minutter før de har satt seg skikkelig.

Server med revet gulrot, potet om du ønsker dobbel dose karbohydrater, og smeltet smør.

Kan gjøres glutenfri med glutenfri pasta, og hvitsaus jevnet med maizenna i stedet for hvetemel.

Chocolate cream cheese brownies - Oppskrift

Denne browniesen er en giganthit, og oppskriften har gått sin seiersgang på ymse forum. Den er mektig, full av sukker, fet, og vidunderlig syndig. En kaloribombe av dimensjoner. Men vi går trossalt mot jul, og da pleier ikke folk tenke like mye i Grete Roedes baner som ellers i året. Jeg har tweaket litt på oppskriften i forhold til originalen, for å få den akkurat så grusomt god som jeg synes var passe.

Denne oppskriften legges ut etter forespørsel fra mine fantastiske praksiskollegaer, Jenny, Hilde, Irene, Andrea og Iselin. (Sender en liten shout out til Tanja også, selv om hun ikke var tilstede da kaken ble fortært.)

Du trenger:
 
250 gram smør
400 gram kokesjokolade (I ønsket "styrke". Lys fungerer like godt som mørk.)
6 egg
400 gram sukker
2 ts bakepulver
2 ss godt vaniljesukker
200 gram hvetemel

Til ostemassen:
400 gram kremost (2xPhiladelfia)
100 gram sukker
75 gram mykt smør
3 egg

Smelt smør og sjokolade sammen i en gryte på svak varme. Mens det avkjøles piskes eggedosis av eggene og sukkeret. Rør inn den avkjølte sjokoladesmørblandingen, og sikt inn det tørre. Rør godt sammen.

Smør og kremost piskes mykt i en egen bolle. Pisk så inn smøret, og deretter eggene. Røren blir ganske tyntflytende.

Kle en langpanne med bakepapir, og hell oppi ca halvparten av sjokolademassen. Hell over ostemassen, fordel jevnt, og ha resten av sjokolademassen over. Rør litt rundt med en gaffel for å marmorere.

Stekes på 75 grader i 40 minutter, kanskje litt lenger. Steketiden varierer fra ovn til ovn. Den skal være litt "dissete", men litt sprø på toppen. Avkjøl kaken helt i formen. Serveres som den er, med iskrem, pisket krem, bringebærcoulis eller hva en måtte ønske. Kan fint fryses, og tines raskt. Kan gjøres glutenfri ved å bytte ut hvetemelet med glutenfri melblanding.