mandag 30. januar 2012

Potato skins - Oppskrift

Inspirert av min gode venninne Cathrine, som driver bloggen Veganeren (http://www.veganeren.com/), bestemte jeg meg for at potato skins skulle bli dagens middag. Det er lenge siden jeg har spist det, faktisk så mye som tre år, så det var på tide. Litt usikker er man jo på om det er like godt som man husker, og jammen var det ikke det! Nam! Niåringen proklamerte høyt og tydelig at dette bare _måtte_ bli den faste lørdagsmiddagen. Det finnes utallige måter å lage disse på, og man kan tilsette så og si alt man måtte ønske. Latterlig enkelt er det å lage, godt smaker det, og rester er fin-fine til lunch.

Du trenger:
Poteter - så mange som du synes er nødvendig. Et par poteter pr voksen passer nok, avhengig av størrelse.
Bacon
Smør
Ost

Potetene deles i to på langs, slik at du får avlange halve poteter som ligger godt i stekebrettet. Pensle med olje, og stek på 200 grader til potetene er møre. Grav en grop i hver potet, men la det være ca en centimeter "potetinnmat" igjen langs kantene og bunnen. Bland innmaten med litt smør og stekt bacon, og fyll deretter tilbake i potetene. Dryss over revet ost, og stek videre på 200 grader til osten er smeltet og gyllen. Server med salat, rømme, salsa og det en måtte ønske av mer eller mindre sunt tilbehør.

søndag 22. januar 2012

Skattekistekake - Logg

Min kjære nevø feiret femårsdagen sin i helgen. Han er fullstendig ellevill når det gjelder pirater, og jeg fikk i oppdrag å bake skattekistekake til barneselskapet.

Jeg brukte 2 x crazy chocolate cake (langpanne) fra Det Søte Liv til selve kisten, og rice crispies treats til lokket. Begge langpannekakene ble delt i to og lagt oppå hverandre med sjokoladesmørkrem mellom lagene. Jeg bruker frosne kaker når jeg bygger og smører med smørkrem, rett og slett fordi de er lettere å jobbe med da. Jeg skar et hull i midten på de to øverste lagene, slik at det ble "hull" i kisten. Etter å ha smurt med smørkrem dekket jeg med MMF. Vanligvis har jeg ingen problemer med MMFen, men denne gang ble den tørr og sprakk, så hullet i kisten ble et salig virrvarr av små lapper som jeg klasket sammen på best mulig måte. Jeg dekket så rice crispiesen med smørkem og fondant. Kisten ble fyllt med gullpenger og godterismykker, og ble dekorert med gulldetaljer. (Gullspray kjøpt på Traktøren) Til sist laget jeg "treverk" ved å bruke en smørekniv.

Selv ble jeg ikke helt hundre prosent fornøyd med kaken på grunn av fondanttrøbbelet, men bursdagsbarnet elsket den. Det er jo det aller viktigste, så jeg regner kaken som en suksess på grunnlag av det.

Enkel mat til barneselskap - Oppskrift

Når en skal lage mat til barn kan det ofte svare seg å kjøre "rema 1000". Det enkleste er ofte det beste. Pølser er alltid en schlager, men pølser i brød trenger ikke bare være pølser i brød. En enkel gjærdeig (jeg lager i brødbakemaskin) eller pizzadeig kjevles, skjæres i firkanter og rulles rundt pølser. Så stekes pølsene i ovnen til deigen er gjennomstekt og gyllen. Vil du gjøre litt ekstra utav det kan du pensle med egg/vann eller melk og drysse sesamfrø eller valmuefrø over, men det er strengt tatt ikke nødvendig. Innebaktepølser dyppes i ketchup og sennep, og eventuelt sprøløk. Dyppingen i seg selv er jo kjempegøy, særlig for de yngre barna, og man slipper unna ketchupsausede pølser som på mystifistisk vis hopper ut av brødene sine og lager flekker på klær. Dessverre glemte jeg helt å ta bilder av pølsene.

Det er noe med mat i miniformat barn elsker. Det kan være den samme maten, men den smaker liksom bedre når den er liten av en eller annen grunn. Minipizza og "piroger" i miniversjon var kjempepoppis i niåringens bursdag. Minipizzaene og pirogene var veldig enkle å lage. Jeg gjorde det enda enklere for meg selv ved å bruke Klar ferdig-NÅ pizzadeig til langpanne.

Piroger:

Du trenger:
Kjøttdeig
Fiiiint hakket løk
Krydder etter ønske

Stek kjøttdeig og løk sammen, ha på krydder. Rull ut pizzadeigen (eller kjevle om du velger å lage selv), stikk ut rundinger med et glass. Legg på litt fyll, brett over, og "forsegle" med en gaffel. Stekes på 200 til de er gylne og ferdigstekte.


Minipizza:

Du trenger:
Kjøttdeig
Fiiiint hakket løk
Ferdig pizzasaus
Ost

Stek kjøttdeig og løk sammen. Rull ut deigen, og kjevle den ut litt ekstra. Den blir ganske tykk om den får være som den er, og til minipizzaer kan det svare seg å få den litt tynnere. Da blir det også flere pizzaer per deigrull. Stikk ut sirkler med et glass, pensle med pizzasaus (jeg brukte Peppes italienske pizzasaus). Legg på litt fyll og ost, stek på 200 til osten er gyllen. Jeg lagde halvparten av pizzaene med kjøttfyll, og resten med bare saus og ost. Da jeg sto og laget disse i går begynte jeg å bli ganske varm i hodet etterhvert. Jeg måtte jo lage så mange!! Men så viste det seg at jeg (som vanlig) overvurderte niåringenes magemål og lagde dobbelt så mye som jeg trengte. (Med tanke på at det var pølser og piroger i tillegg, lizzm.) Ikke gjør samme feil som meg: Det holder å bruke EN pakke pizzadeig om du har mat i tillegg!

søndag 15. januar 2012

Pavlova ala Fru.Knudsen - Oppskrift

4 Eggehviter
2 dl melis
¼ kork eddikk

Pisket krem (lett søtet)
Frukt etter ønske (Jeg foretrekker fersk ananas og druer)
Hjemmelaget vaniljesaus

Pisk eggehvitene til de er skum. Ha i melisen og pisk godt i fem minutter. Ha i eddik og pisk videre i noen minutter til. Form marengsen til en sirkel med litt kant på bakepapir. Sett inn i varm ovn (225 grader), men sett tempen ned til 125 grader med en gang. La den stå der å kose seg i ca to timer, til den har blitt gyllen og fin. Åpne døren, sett ned tempen til 100 grader, og la den stå til den har blitt “hul” og tørr. Den kan godt være litt seig i midten, det er bare godt.




Når bunnen er helt avkjølt, pensle med smeltet sjokolade. Jeg brukte hvit, og det smakte fantastisk! Like før servering fyller du den med ønsket mengde pisket krem, har over druer og fersk ananas i biter, og topper med (avkjølt)hjemmelaget vaniljesaus. Selv min mor som ikke er særlig glad i kaker forsynte seg tre ganger av denne!

Denne blir ikke like stor som mange andre pavlova-oppskrifter jeg har prøvd meg på. Den passet ypperlig som dessert for seks personer, og ble akkurat spist opp.

Vi serverte denne i anlednin den kommende niåringens "prøvebursdag". Det vil si søndagsmiddag med mormor og morfar på besøk, og lys på kaken.

Enkel, men imponerende vaniljesaus - Oppskrift

Vaniljesaus kan brukes til så mangt. Jeg, som ihuga vaniljeelsker, kan glatt drikke det “rent”. Som suppe. Vaniljesuppe. *drømme seg bort* Men om du foretrekker den til eplekake, på jordbær, eller på gele eller sjokoladepudding – denne vaniljesausen er latterlig enkel, smaker fantastisk, og imponerer de fleste.

4 eggeplommer
4 dl fløte
1 dl sukker
1 vaniljestang

Rør sammen fløte og eggeplommer. Skrap frøene ut av vaniljestangen og ha både frø og belg oppi fløteblandingen. Rør inn sukker, og varm til kokepunktet under stadig omrøring. Vips! Jupp. Så enkelt er det faktisk. Den tykner en del når den avkjøles, så om du skal bruke den kald kan det være en fordel å spe den med bittelitt fløte, eller bruke fem desiliter når du koker opp sausen.

torsdag 12. januar 2012

Kladdkake - Oppskrift

Ok, så er jeg ikke den flinkeste til å oppdatere bloggen. Men på oppfordring fra et par lesere (Wee! Jeg har faktisk lesere!) så kommer jeg nå med en ny oppskrift. Kladdekake! Egentlig er dette en oppskrift på muffins, men jeg foretrekker kakevarianten. Rett og slett fordi midten blir større, og det dermed blir mer "rå" kake. Nam! Den er mørk, vidunderlig syndig, og en perfekt avslutning på en god middag. Eller rett og slett som kos foran tven. Kan fint stekes dagen i forveien, men jeg foretrekker å servere den så godt som nystekt, slik at den fremdeles er varm.

Du trenger:

3 dl sukker
2 egg
1 ts vaniljeessens
3-4 ss kakao
1.5 dl hvetemel
100 gram smør


Rør sammen sukker og egg. Rør så inn kakao og vaniljeessens, og deretter hvetemel. Til slutt røres smeltet smør inn til man får en herlig klissete røre. Helles i en liten smurt form (Jeg har en liten oval form fra Ikea som passer ypperlig), og stekes på 200 grader i ca 20 minutter. Den skal være rå i midten. Jeg foretrekker den nesten flytende i midten. Serveres med pisket krem, eller enda bedre; Vaniljeis!