fredag 21. november 2014

Raita og Papadums

På indisk restaurant får du servert raita og papadums mens du venter på maten. Papadums er et sprøtt chipslignende "brød" laget av linser, og raita er en yogurtbasert saus med krydder og noen ganger agurk. Jeg bruker agurk i min, men det er ikke nødvendig.

Du trenger:
1 pk raitakrydder
1 boks matyogurt eller 3 dl gresk yogurt
En halv agurk

1 pakke papadums (kjøpes i utenlandske matbutikker) - De beste er de med innbakte karvefrø.
Olje til fritering


Slik gjør du:

Del agurken på langs og skrap ut frøene. Dette er viktig, siden den delen av agurken med mest vann er der hvor frøene sitter, og raitaen vil bli veldig utvannet om du ikke gjør det. Grovrasp agurken. Bland med krydder og yogurt.

Varm opp ca 2-3 cm olje i en stekepanne med høye kanter. Legg i en papadum og la den steke i ca 30 sekunder på hver side. Legg over på tørkepapir slik at den får dryppe av seg. Papadums "vokser" veldig når de stekes, så bruk en stor panne selv om papadumsen er små.

Server før, under eller etter et indisk måltid. Eller bare som snacks!






Mangolassi

Alle smoothiers mor! Den tradisjonelle indiske drikken er både smakfull og forfriskende, og passer (selvsagt) perfekt til godt krydret indisk mat. Smaker fortreffelig med isbiter på varme sommerdager. Enkel og rask å lage, og en sikker vinner. Mangoen kan også byttes ut med bringebær med god resultat dersom noen er allergisk.

Du trenger:
2 håndfuller mango i biter (Bruk frossen mango for instant kald drikke, eller fersk om du har tid til å avkjøle i kjøleskap.)
2 ss gresk yogurt Naturelle
3-5 dl vann (Alt etter hvilken konsistens du ønsker.)
Sukker etter smak


Slik gjør du:
Sleng alt i en blender, kjør til det er glatt, hell i glass og nyt. Enkeltpenkelt!


mandag 17. november 2014

Kylling Korma - Indisk kyllinggryte

Smakfull, kremet, rund og mild. Denne gryten kan du spice opp med chili om du ønsker den sterkere, men for sartere ganer (som mine barns) er denne midt i blinken. En fin introduksjon til indiske smaker. Den er ganske enkel å lage, og tar heller ikke særlig lang tid.

Denne oppskriften blir mat til ganske mange, så du kan med fordel halvere oppskriften om du ikke har gjester!

Du trenger:
1 glass Korma Curry Paste (Jeg kjøpte på Kinsarvik Naturkost, men det kan sikkert kjøpes i butikker med utenlandske matvarer.)
2 løk
1 boks kokosmelk (IKKE light-varianten!)
1 boks hermetisk tomat
1 ss sukker
1 tering ønsket buljong (kylling eller grønnsaksbuljong fungerer nok best)
2 ss mango chutney
1 dl fløte
6 kyllingfileter


Slik gjør du:
Del kyllingen i biter, og rør hele glasset med curry paste inn i den rå kyllingen. Dette kan med fordel marinere natten over, eller minimum et par timer.

Stek finhakket løk i litt olje. Tilsett kyllingen, og stek dette i fem-ti minutter. Tilsett tomater, kokosmelk, buljong, sukker og mangochutney. Her kan du også tilsette fersk chili, evt chilikrydder om du ønsker mer hete. Kok det hele til kyllingen er gjennomkokt, og rør inn fløten. Smak til med salt og evt pepper.

Serveres med basmatiris, naan (Veganeren har en fantastisk oppskrift på dette!), mangochutney og raita. Drikk gjerne mangolassi til for å få den ultimate indiske opplevelsen. Denne retten blir vegetarisk/vegansk om du bytter ut kyllingen med tofu eller linser/grønnsaker, og enten dropper flyten eller bytter den ut med havrefløte.

Vel bekomme!



lørdag 8. november 2014

French onion dip pizza

Som pizzaelsker er det alltid fint å komme over nye varianter. Hvit pizza er kanskje ikke like godt kjent som den gode gamle med tomatsaus, men fortjener virkelig heder. Denne ble raskt en favoritt, og nytes med jevne mellomrom.

Du trenger:
Pizzabunn av ønsket slag (Ferdigkjøpt, hjemmelaget... whatever floats your boat.)
4 store løk
1 beger creme fraiche
2-3 fedd hvitløk
Salt og pepper
Pizzaost etter ønske (Tines 4 oster er god.)
Bacon
Champignon


Slik gjør du:
Del løken i to, og skjær bort topp og bunn. Skjær i tynne skiver, og stek på medium/svak varme i litt olje eller smør til løken er gyllenbrun og myk. Dette kan ta tid, så vær tålmodig! Jeg pleier å steke løken opp mot en halvtime. Da får du frem den søte nøttesmaken, og slipper bitre brune områder. Ha over creme fraice, riv oppi hvitløk, og smak til med salt og pepper.

Bre over pizzabunn, dryss over ost, bacon og sopp (i den rekkefølgen). Stekes på 250 grader til bunnen er ferdig og osten er smeltet.  (Dropp baconet for å få en laktovegetarisk versjon.)

Voila!


torsdag 6. november 2014

Blomkålpuré

Blomkålpuré er i mange tilfeller en fin erstatning for potetmos. Med kremost i stedet for fløte og smør blir den også magrere og har mindre karbohydrater enn poetmos, for de som tenker på sånt. Den er latterlig enkel å lage, kan varieres i smak, og er barnevennlig.

Du trenger: 
1 blomkål
1 pk Tine Kremost (Her kan du variere smakene. Krydder og Pepper er gode smaker som passer til det meste.)
Salt og pepper
1 fedd hvitløk

Slik gjør du: 
Del blomkålen i buketter, og kok sammen med hvitløksfeddet til de er møre. Hell av vannet, ha i kremost. Kjør med stavmikser, og smak til med salt og pepper. Hey presto!

Her servert med ovnsbakt klippfisk, bacon og asparges.

Fantastisk Focaccia

Perfekt tilbehør til tapas, grillmat, suppe, pasta... Eller bare som det er med litt godt pålegg. Nam nam nam.

Du trenger:
0,5 liter Vann
1 pose tørrgjær
Hvetemel
3-5 spiseskjeer Olivenolje
1 ss Salt
Løk
Hvitløk
Rosmarin
Maldonsalt
Ekstra olje til stekingen

Slik gjør du:

Ha lunkent vann i kjøkkenmaskinen, dryss over tørrgjær og la dette stå et par minutter. Ha i olivenolje og salt. Elt inn litt og litt mel til du får en veldig løs deig. Denne skal være så løs at du ikke kan elte den. Elt fem minutter, og la deigen heve på et lunt sted i en halvtimes tid.

Hell olivenolje i en langpanne, slik at bunnen akkurat blir dekket. Vend på formen slik at du får litt olje opp langs kantene. Hell over deigen, og klem den ut i formen med fingrene. Lag groper over hele overflaten med fingrene, og ringle over litt mer olivenolje. Dryss over rosmarin, strimlet løk, finhakket hvitløk og maldonsalt, og la det hele etterheve ca 45 minutter. Stekes på 200 grader til overflaten er gyllen og sprø, og du hører en hul lyd når du banker på brødet. Du kan med fordel ringle over litt olivenolje underveis i stekingen også.

Del i biter eller skiver, og server mens det fortsatt er varmt. Smaker sikkert ypperlig med oliven og soltørket tomat også, om du liker denslags.



tirsdag 4. november 2014

Hvitløksknuter

Det perfekte tilbehør til supper, pasta eller hva som helst. Kan også nytes som de er. Da får du trossalt plass til flere!

Du trenger: 

Til deigen:
Italiensk pizzamel (Tipo 0 eller 00 - selges på blant annet Meny)
Hvetemel
Tørrgjær
Salt
Vann

Til hvitløksoljen:
2 fedd hvitløk
0,5-1 dl olje (Extra virgin oliven olje er best her)
Frisk eller tørket basilikum og oregano
Finrevet parmasan om du ønsker

Slik gjør du: 
Varm opp 0,5 liter vann til ca 40 grader. Ha i tørrgjær og salt.  Elt inn vekselvis italiensk mel og hvetemel, et par gode spiseskjeer om gangen, til du har en smidig og halvklissete deig. Sett deigen på et varmt sted, hev i ca en time.

Når deigen er hevet kjevler du ut et rektangel (slik som når man lager kanelsnurrer) med en tykkelse på ca 1 cm. Bruk et pizzahjul og kutt strimler på ca 1-1,5 cm. Knytt små knuter av strimlene. Jeg pleier å få en fire-fem knuter pr strimmel. Sett på bakepapir og la dem etterheve ca et kvarter. Størrelsen på knutene bestemmer du selv. Smalere strimler og flatere deig, er lik mindre knuter. Jeg lager dem ca halve størrelsen av et standard rundstykke.

Stekes på 200 grader til der er lett gyldne og du hører en hul lyd når du klapper på bunnen på en av dem.

Mens de steker lager du oljen. Kjør urter, hvitløk og olje i en blender eller med stavmikser. Bland inn parmasan.

I det øyeblikket knutene kommer ut av ovnen har du dem over i en bolle, og heller over hvitløksoljen. Vend godt, og gi knutene et dryss maldonsalt. Server umiddelbart, og gjør deg klar til å motta hederen fra gjestene dine!

Oppskriften er vegansk/vegetarisk om du dropper parmasanen.

Enjoy!


Blomkålsuppe med bacon og parmasan

Kremete, deilig og smakfull. Perfekt til kalde høstkvelder eller venninnelunch.

Du trenger:
1 Blomkål
1-2 buljongterninger (Jeg bruker klar kjøttsuppe)
1 liter vann
Salt og pepper
2,5 dl kremfløte
Ca 50 gram revet parmasan (eller etter smak)

100-150 gram sprøstekt bacon i biter
Maizennajevning om du ønsker tykkere konsistens

Slik gjør du:
Del blomkålet i små biter og kok opp. La koke til blomkålen er god og mør. Ha i fløte, buljong, salt og pepper, og kjør med stavmikser/blender. Ha i revet parmasan og rør til osten har smeltet.Jevne evt med maizenna om du ønsker tykkere konsistens. Serveres med et dryss bacon. For ekstra wow-faktor kan du ringle over litt av baconfettet. Serveres med godt brød, eller bare som den er.

Bruker du buljongterning uten gluten er denne også glutenfri, og kan gjøres vegetarisk/vegansk om du dropper bacon(eller bruker facon ala Veganeren) og bruker vegetabilsk fløteerstatning.


mandag 3. november 2014

Pizza Italiano ala Annelin

Mmm... Pizza.... En rett som virkelig kan varieres i det uendelige. Fra grandiosa til hjemmelaget, fra den enkleste med toro-fyll til italiensk med friske urter og hjemmelaget tomatsaus. Det er den sistnevnte det dreier seg om her. Tynn sprø bunn, friske urter, fersk mozzarella, og masse masse smak.  Kan serveres som en enkel margerita med kun tomatsaus og ost, eller med akkurat det fyllet du måtte ønske der og da.




Du trenger: 

Til bunnen:
Italiensk pizzamel (Tipo 0 eller 00 - selges på blant annet Meny)
Tørrgjær
Salt
Vann

Til sausen:
Hermetisk tomat
Friske urter - Basilikum og oregano
Løk
Hvitløk

Topping:
Revet pizzaost - Vi er veldig glad i Tines pakke med fire oster, eller Finello revet mozzarella.
Fersk Mozzarella
Kjøtt og grønnsaker etter ønske
Friske urter
Hvitløksolje


Slik gjør du:

Bunn:
Varm ca 5 dl vann til 40 grader. Rør inn tørrgjær og salt, og elt inn pizzamel til du får en smidig og litt løs deig. La deigen heve lenge, gjerne 5-8 timer. Ta små deigklumper og kjevle ut deigen så dynn som du kan få den. Forstek deigen litt, enten i ovn eller på stekepanne, slik at den er ca halvstekt.

Saus:
Fres to fedd hvitløk sammen med en halv hakket løk. Hell over tomater, og la dette koke ca ti minutter. Kjør sammen med stavmikser eller i blender, og kok til sausen blir så tykk som du vil ha den. Ha i hakkede friske urter etter smak, samt salt og pepper.

Italiensk pizza og hvitløksknuter 
"Montering"
Smør saus utover bunnen og dryss over revet ost. Ha på det fyllet du måtte ønske. Jeg er glad i ulike typer sopp og løk, samt skiver av hvitløk, men her er det bare fantasien som stopper deg. Biffskiver, paprika, skalldyr... Go wild! På toppen legger du frisk mozzarella. Jeg legger gjerne på den ferske mozzarellaen de siste minuttene bare, slik at den ikke smelter fullstendig, men det er en smakssak. Stek pizzaen i ovnen til skorpen er gyllen osten er smeltet. I det pizzaen kommer ut av ovnen ringler du over hvitløksolje (eller chiliolje om du er riktig så sprek i matveien), drysser på litt friske urter og/eller ruccula, og legger evt over spekeskinke. Så kan du bare nyte!

Buon appetito, e gustare il cibo!


Apple Cinnamon pull apart bread

Man kan vel kanskje si at det er en stund siden forrige innlegg? Vel, mye har skjedd! Jeg er ferdigstudert, har jobbet en stund, og jammen har jeg ikke klart å bli trebarnsmor! (How the heck did that happen, liksom?) Vel, jeg kokkelerer fremdeles, om ikke så mye som før. Det blir litt mindre tid til sånn når man har fulltidsjobb enn når man er student, fant jeg ut. Men siden jeg nå er i permisjon, så blir det vel litt mer tenker jeg, og da kan jeg like gjerne blåse liv i bloggen. Jeg begynner med litt gjærbakst. Mørke høstkvelder innbyr liksom til litt sofakos med duftende bakst og en kopp kakao.

Sooo... Apple Cinnamon pull apart bread. Nammesen! Oppskriften fant jeg opprinnelig på www.detsoteliv.no, men har som vanlig modifisert litt.

Du trenger: 
5 dl. melk
1 pose tørrgjær
100 gram smør
1 dl sukker
1 egg
En klype salt
1 ts vaniljeessens eller vaniljepasta
Ca 600 gram hvetemel (eller "nok til at det blir en deig")

Smør, sukker, kanel og 2 epler til fyllet.

Slik gjør du: 
Varm melken til ca 40 grader og rør inn gjæren sammen med en liten teskje sukker. Pisk resten av sukkeret sammen med romtemperert smør, egg, salt og vanilje i en bolle. Bytt til eltekrok og ha først i halvparten av væsken sammen med ca 300 gram mel. Når alt er inkorporert har du i resten av væsken, og tilsetter så mel litt og litt mens det elter, til deigen akkurat slipper bollen. Den kan gjerne være litt løs, men ikke veldig klissete.

La deigen heve på et varmt sted i 45-60 minutter. Mens den hever skreller du eplene, og kutter dem i tynne båter. Kjevle den hevede deigen ut slik du gjør når du lager kanelsnurrer, til et stort rektangel. Smør på smør, fordel eplene, og dryss over så mye sukker og kanel som du ønsker.

Brett hver langside inn til midten, slik at du får to lag med en søm på midten. Brett den så over en gang til. Du har nå fire lag med deig. Skjær stykker på ca 3 fingerbredder, og sett dem med snittflaten opp i en smurt brødform. (Oppskriften fyller to brødformer.) Om setter dem annenhver vei (rundsiden vekselvis mot høyre og venstre) får du et fint mønster som gjør at det hele ser mer avansert ut enn det er. Vi kaller det wow-effekten!

Etterhev i 30 minutter, pensle med eggevask og dryss over sukker før du slenger det i ovnen. Stekes på 200 grader i ca 30 minutter. Det er ferdig når det er gyllent og fint på toppen, og du hører en hul lyd når du banker på det. La avkjøle litt før du heller det ut av formen.

Ha på litt melisglasur, riv av en bit, og nyyyyt.