søndag 31. juli 2011

Stekt kamskjell naturell - Oppskrift

Jeg elsker kamskjell omtrent like mye som jeg elsker blåskjell. Og det sier litt. Som blåskjellene er kamskjellene også latterlig enkle å tilberede. Man trenger egentlig ikke ha noe på dem heller, og de er ypperlige som en liten forrett.

Du trenger
Et kamskjell pr.pers
Smør til å steke i
En halv skive sitron pr. pers
Evt. pepper

Smelt smøret i varm panne og stek kamskjellene på hver side til de er såvidt brunet. Kamskjell skal være rå i midten, og steker man dem for lenge blir de seige og ikke gode. Et par minutter på hver side holder i massevis. Om du bruker ferske kamskjell kan du også steke rognen. Server i det buede skjellet sammen med rogn og en halv skive sitron. Drypp over litt av stekesmøret, og krydre lett med pepper om du ønsker. Om du bruker frosne kamskjell kan du kanskje få tak i tomme skjell hos en fiskehandler, ellers fungerer det fint å servere på tallerken også.

Når man spiser kamskjellet skjærer man av små biter som man "dytter" borti sitronen. Kamskjell smaker naturlig litt søtt, så den syrlige smaken fra sitronen gjør det til en fantastisk smaksopplevelse. Nam nam nam!
Her servert med rogn og sitron, i anledning min mors 50-årsdag

Blåskjellsuppe - oppskrift

Jeg elsker det meste av sjømat. Fisk, skalldyr og skjell i ymse former. (Dog ikke østers. Jeg har sperrer mot å spise noe som fortsatt lever.) Blåskjell er en av favorittene mine, og det er latterlig enkelt å lage. Krever få ingredienser, smaker himmelsk, og ser ti ganger mer avansert ut enn det er.

Du trenger:
1 nett blåskjell (Eventuelt en kilo selvplukkede om de er trygge. Sjekk mattilsynets nettsider.)
1 kinesisk hvitløk
1 rød chili
1 ss smør
1 dl vann
Saft av 1 sitron
1-2 dl fløte

Finhakk chili og hvitløk. Jeg pleier å raspe hvitløken og deretter hakke, da blir den helt finhakket. Ønsker du den litt het har du med frøene fra chilien, hvis ikke skraper du dem ut. Smelt smøret i varm panne, fres chili og hvitløk. Ha i vann og sitronsaft, og deretter skjellene og rør godt. (Disse må være grundig vasket på forhånd.) La skjellene dampe på svak varme under lokk til alle er åpne, ca 5-10 minutter. Ta ut skjellene og smak væsken til med fløte. Dersom noen av skjellene ikke åpner seg plukker man disse bort og kaster dem. Da har de vært døde, og er ikke trygge å spise. Salt trengs som regel ikke siden skjellene er naturlig salte. Ha skjellene tilbake, rør godt, og fordel i skåler. Ett nett er nok til en person som hovedrett, eller fire personer som forrett. Server med en gang, eventuelt med hvitløksbrød.

Her servert som forrett i anledning min mors 50-årsdag

Jeg har bakt bryllupskake - Logg

Det vil si at jeg har vært med på å bake bryllupskake. Teknisk sett bakte jeg ikke kaken heller, jeg fyllte, trakk med fondant, og la fondantbånd rundt kanten. Min kjære Trinetrollemor tok seg av baking og dandering av blomster. Gøy var det, men jeg skal innrømme at det er en utfordring å smelle sammen en treetasjes kake i tredve varmegrader når man lider av varmeallergi og blir svimmel og uvel av temperaturer over 25. *humre* Men resultatet ble bra synes jeg, selv om vi ikke er proffesjonelle kakebakere.

Jeg hadde ikke med kameraet mitt, så bilder av prosessen har jeg ikke enda, men jeg har ett av det det ferdige resultatet.

Den minste kaken, hjertet, er fyllt med vaniljefrosting og knuste polkagriser. Sirkelen er fyllt med sjokoladesmørkrem med kaffe og kokos, og firkanten er fyllt med sjokoladefrosting og ferske jordbær.

Bryllupet var i går, 30. Juli, og jeg venter på rapport om hvordan kaken ble mottatt.
Edit: Kaken ble godt mottatt, og det var bare noen få biter igjen. Suksess!

Og til slutt: Gratulerer med bryllupsdagen H og M!





søndag 17. juli 2011

Grove NKB-rundstykker - Oppskrift














Jeg diktet meg en grov versjon også. Disse er absolutt best nystekte, men kan fint spises dagen etter også.

75 gram linfrø
75 gram solsikkefrø
250 gram fullkornshvetemel
250 gram hvetemel
5 dl kaldt vann
2 ts salt
0.5 ts tørrgjær

Kjør frøene i foodprosessor, rør sammen ingrediensene, hev over natt (12-18 timer) på kjøkkenbenk, spa i muffinsformer, dryss linfrø på toppen, og stek på 200 grader i 10-15 minutter.










NKB-rundstykker - Oppskrift

NKB står for No Knead Bread, en brødoppskrift som har spredd seg på nettet fortere enn fugleinfluensa på et fugleberg. Her er en av oppskriftene på brødet, som nå har blitt forvandlet til en mengde varianter av samme brød. Felles for de alle er at det er raskt (bortsett fra hevingen), enkelt, og lite griseri.

Jeg har blitt forelsket i rundstykkeversjonen. Ingenting er som nybakte rundstykker på et kvarter om morgenen. Her er grunnoppskriften.

4 dl kaldt vann (Viktig!)
500 gram hvetemel
2 ts salt
0.25-0.5 ts tørrgjær (Jeg drysser bare litt oppi, så jeg er ikke heeelt sikker på hvor mye jeg bruker.)

Rør sammen ingrediensene, dekk bollen med plast, og la den stå på kjøkkenbenken i 12-18 timer. Jeg pleier å røre sammen deigen om ettermiddagen om jeg skal ha rundstykkene på morgenen.

Når de skal stekes forvarmes ovnen til 200 grader, røren spas oppi muffinsbrett, og stekes til de er gyldne og crispy. Ca ti-tolv minutter, alt ettersom hvor mye røre en har i formene og hvor store de er. Serveres med godt pålegg og ordentlig smør. Rundstykkene er finfine til å imponere ektefelle, svigerforeldre eller nye kjærester, og de passer ypperlig til sofakos på mørke kvelder.