lørdag 11. desember 2010

En munnfull kjærlighet - Fløtekarameller - Oppskrift

Hva er vel julen uten hjemmelagde julegodter? Fløtekarameller er godt, ikke sunt i det hele tatt, og egentlig ganske enkelt å lage. Litt tidkrevende, men pyttsann. Jeg lover at det er verd det. Pakket inn i cellofan er det også en finfin gave til den som har alt. Kjærlighet i hver munnfull.

Du trenger:
50 gram smør
3.3 dl fløte (1/3 liter)
2.5 dl sirup (jeg brukte lys)
300 gram sukker
3-4 ts godt vaniljesukker med ekte vanilje (Ikke vanilinsukker! Bruk heller vaniljestang)

Smelt smøret i en stor gryte. (Karamellmassen "vokser" når den begynner å koke, så den trenger litt ekstra plass.) Rør inn fløte og sirup, og rør til sirupen har løst seg opp. Ha i sukker og vaniljesukker, og kok opp under omrøring. Her er temperaturen viktig. IKKE kok på for høy varme. Det svir seg, bobler over, og blir bare kliss. Min komfyr har temperaturer fra en til seks, og jeg har den konsekvent på fire. Medium temp, med andre ord. Fortsett å røre nesten hele tiden mens karamellen koker. Fra å ha en beige farge vil den bli gradvis mørkere, og massen vil reduseres til en mer seig guffe. Ta karamelltesten* med jevne mellomrom, og når massen "består" testen, er den klar.

Ha massen over i en folie- og papirkledd form, og la den stivne. Før den er helt stiv skjæres/klippes den i biter. Ønsker du hardere karamell som er mer lik drops koker du den lengre. Jo lenger den koker, jo stivere blir den. Pakk bitene i cellofan (kjøpes i bokhandel), og gjør deg klar til å motta heder og ære.

Jeg har såvidt prøvd meg med smakstilsetninger. Har laget en batch med romessens som ble helt fantastisk gode, og har planer om å teste både kakao og havsalt.

*Karamelltesten: Ha en teskje av karamellmassen oppi et glass kaldt vann. Når det dannes en kule som kan formes med fingrene er karamellen klar.

 Her har sukkeret nesten smeltet, og massen begynner å bli varm.


 Pannen, klar for å fylles.


 Massen begynner å få karamellkonsistensen.


 Formen er fyllt, og klar til avkjøling.


 Ferdigklippede karamelldrops. Masse karameller, ferdig innpakket i cellofan, og klare til å nytes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar